Få hjælp til alkoholisme og andre former for misbrug på et misbrugscenter
Er du pårørende til en person hvis forbrug af smertestillende eller angst dæmpende medicin er gået hen og blevet problematisk, eller mistænker du din ven, kollega, kæreste eller ægtefælle for at være alkoholiker? Så læs med her.
Hvordan bliver man misbruger?
De fleste misbrugsramte personer har arbejdet sig op til et misbrug over flere år. En alkoholiker vil måske gradvist have øget sit forbrug fra weekendhygge over et par daglige glas og til et konstant behov for at have alkohol i blodet. Og en pillemisbruger har anvendt medicin til dæmpning af angst eller lindring af smerter indtil forbruget pludselig kom ud af kontrol.
Når en person bliver ramt af et afhængigheds betinget misbrug sker det således i en snigende proces – og det er derfor det kan være rigtig svært at hjælpe en misbruger. En alkoholiker eller pillenarkoman vil typisk hårdnakket benægte at der er tale om et problem – for vedkommende mærker sandsynligvis ikke selv det store til det, og vil i øvrigt til hver en tid kunne lægge flasken eller pillerne på hylden.
Her er det vigtigt som pårørende til en misbrugsramt person at stå fast. Det ligger i misbrugets natur at forsøge at manipulere omverdenen til at acceptere det.
Men det bør du aldrig gøre. Hvis du kan mærke at din pårørende har ændret personlighed, og finder vedkommendes forbrug problematisk, bør du ikke tøve med at tage affære.
Det er nemlig vigtigt at komme i gang med afvænning så hurtigt som muligt, hvis ikke misbruget skal sætte varige spor på såvel kroppen som på de kognitive funktioner og det mentale velbefindende. Og derfor bør du snarest muligt tage kontakt til et misbrugscenter som kan hjælpe din misbrugsramte pårørende tilbage på det rette spor.
Find det bedste misbrugscenter i Danmark
Hos Behandlingscenter Stien kan du få kvalificeret rådgivning omkring misbrug – læs mere på behandlingscenter-stien.dk.